Na Prezidentský palác lietali banány a petardy

27.01.2012 Bratislava

Bratislava 27. januára (TASR) - Desiatky banánov a petardy využilo niekoľko stoviek účastníkov dnešného protestného pochodu Gorila v Bratislave, aby vyjadrili nespokojnosť so súčasnou politickou situáciou v krajine. Po tom, ako vo vzduchu na Hodžovom námestí začalo poletovať ovocie, musela sa prezidentská stráž stiahnuť bližšie k sídlu hlavy štátu. Policajti napriek tomu proti aktivistom nezakročili.

Pobúrenie organizátorov vyvolali aj predstavitelia politických strán, ktorí aj napriek výzve k neúčasti, prišli osobne podporiť protest. \"Je pred voľbami, je to politická agitka, čo je samozrejmé. Ale mali by určite rešpektovať, že je to občiansky protest a politika sem nepatrí,\" uviedol jeden z jeho organizátorov Robert Mihály.

V dave na Námestí SNP sa pohybovali predovšetkým predstavitelia mimoparlamentných strán. Neďaleko pódia stál líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Rečníci z pódia mu vyčítali, že o sebe hovorí ako o \"obyčajnom človeku\", hoci vlastní sieť regionálnych novín. \"Každý politik sa veľmi bojí akéhokoľvek hlúčiku na ulici, akéhokoľvek protestu, a tak takáto masa ľudí môže pohnúť svedomím a politikou,\" povedal pre TASR líder hnutia. Na proteste ho sprevádzal aj aktivista Alojz Hlina, ktorý je na jeho kandidátke. Podľa organizátorky protestu Lucie Gallovej predstavitelia OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností rozdávali nálepky s karikatúrou Gorily a štátneho znaku.

Medzi protestujúcimi sa objavil aj poslanec SaS Martin Poliačik. \"Hlas ľudu je pre nás veľmi dôležitý a dáva nám vodidlo ako sa rozhodovať a čím spoločnosť žije,\" vysvetlil svoju účasť poslanec z klubu liberálov. V dave sa objavil aj kandidát strany 99% Pavol Pavlík. \"Ja som tu stál 17. novembra 1989, respektíve pár dní po tom ako občan a dnes tu stojím rovnako len ako občan,\" povedal.
 

Vyberte región